afbeelding van Jasper
Geplaatst door

Jasper

Johan Cruijff over de weerklank die zijn visie niet vond bij bestuur noch rvc (Deel 1)

Is het feit dat Ajax beursgenoteerd is geworden de doodsteek voor echte visie op het beste Ajax voetbal geweest?
13.934
Interviewer
Uitgezonden in
2011

Is het feit dat Ajax beursgenoteerd is geworden de doodsteek voor echte visie op het beste Ajax voetbal geweest? 

Kijk dit interview met Johan Cruijff uit 2011, over de weerklank die zijn visie niet vond bij bestuur noch RvC. 2011, een jaar waarin allerhande machtsspelletjes binnen Ajax tot een hoogtepunt kwamen. Cruijff heeft het dus relatief lang volgehouden als adviseur bij Ajax. Hij stopte immers pas met zijn 'advieswerk' in 2015.

Na het vertonen van een fragment waarin een verslaggever zegt: 'Louis van Gaal wordt de nieuwe directeur hè ?' en Sjaak Zwart voorbijrijdend vanuit zijn autoraam antwoord: 'Maar niet hier !' zegt Cruijff dat hij het raar vindt dat hij niet betrokken is bij het besluit om van Gaal als algemeen directeur aan te stellen.

Cruijff: 'De nieuwe directeur vervult een rol die er niet is. Een trainer en een directeur met een A-diploma, dat brengt altijd wrijving. Beiden een A-diploma dat was vroeger ongebruikelijk, dat moet je ook niet doen'

Het bestuur en de raad van commissarissen wordt tijdens het interview door de geïnterviewde tussen de regels door gezien als een noodzakelijk kwaad door het feit dat Ajax beursgenoteerd is geworden. 'Zolang ze zich maar niet met voetbal bemoeien' zegt Cruijff. Cruijff op zijn beurt mocht vanwege de beursnotering geen 'koersgevoelige' informatie over de club delen, via zijn column bij de Telegraaf bijvoorbeeld.

Cruijff, de onbetwiste baas van Ajax, die zijn leidende rol jaren lang uit alle macht probeerde in te zetten ten gunste van datzelfde Ajax liep al die tijd tegen de muren van de egoïstische machtswellust aan. Dat is voor iedereen met inzicht in hoe een organisatie optimaal functioneert overduidelijk. Maar is dat ook duidelijk voor mensen zonder dat inzicht en met strict persoonlijke financiële belangen in die organisatie?

Bestuur en RvC reageren op zijn visie met 'institutionele' acties als het instellen van allerhande commissies voordat er besluiten genomen worden; zoals dat gaat in bureaucratische organisaties. Wanneer dat niet helpt wordt in 2011 geprobeerd Louis van Gaal als tweede kapitein op het schip te zetten om de macht van Cruijff's visie te breken. Het contract van Van Gaal, die in 2003 al eens weinig succesvol technisch directeur was geweest bij Ajax, werd al na een jaar ontbonden door tussenkomst van de rechter; Johan Cruijff was als enige lid van de Raad van Commissarissen niet geraadpleegd over zijn aanstelling.

Pas in 2015, vrijwel direct na het bericht dat Cruijff longkanker heeft, durfde bestuur en RvC door te pakken: Cruijff's vertrouweling Wim Jonk werd de laan uitgestuurd vanwege 'onwerkbare verhoudingen'. Cruijff besloot begrijpelijkerwijs direct te stoppen met zijn advieswerk bij Ajax. Gesloopt door de visieloze geldwolven; maar zeker niet verslagen. Zijn column in de Telegraaf blijft gretig gelezen worden door de heren bestuurders.

Dit interview maakt de twee kampen binnen Ajax; de commerciële, geldbeluste kant - en de kant met èchte visie op het beste voetbal mooi zichtbaar. In welk kamp Cruijff zit? De man die in het echte leven net zo'n onnavolgbaar maar geniale visie heeft als in het veld? Het antwoord lijkt me duidelijk. Kijk en geniet nog even na van deze voetbal- en taalvirtuoos.